Kakadu

posted in: Uncategorized | 0

De dag erop maken we ons klaar om naar Kakadu te vertrekken, een meer dan 20.000 vierkante kilometer groot natuurpark. World heritage, en blijkbaar een van de meest spectaculaire wildlife omgevingen van Australië.

We pikken de huurwagen op, en slaan voorraad in voor vier dagen: eten, drank (véél water – in dit weer drink je toch snel drie liter per dag en meer), en campingmateriaal. Vooral gas om te koken. Dat blijk een uitdaging op zich. In het –terecht- campingverslaafde Australië kan je in elke grote winkel en in elk tankstation gasflessen kopen. Alleen, de brandertjes die we uit België meebrachten, blijken daar niet op te passen. Vreemd, je zou denken dat het een internationaal type was. Niet dus. Gevolg: op zoek naar een burner die wel past. Bij de eerste grote winkel, BCF Camping & Fishing, hebben ze geen meer burners voorradig. Ze raden ons aan 2km verderop te gaan kijken bij Bunnings "Alles voor Camping & BBQ". Dat blijkt een enorme winkel met zes meter hoge rekken (beeld u Gamma in, na een illegale testosteron-kuur) die alles bevatten wat je nodig kan hebben om stevig te kamperen. Ook om te koken op campings. Tot volledige mobiele keukens toe, inclusief 5-vuren gasstoof, koelkast, diepvries, keukentafel, chef-kok, twee sous-chefs en een semi-industriële banketbakkerij. Voor de knapperige croissants. Maar dus geen burners. “Try K-Mart, they probably have them”. Nope. Daar terug rekken vol van diezelfde gasflessen.

  • “Great stuff, these gas cans, right?”
  • “Yes sir, they are indeed. We sell plenty of them”
  • “How do you use them?”
  • “Simple, you just connect them to these bu… oh... Euh, maybe you could try BigW further down the mall?”

Enfin, lang lang verhaal. Uiteindelijk toch een exemplaar gevonden in een kleine camping specialty shop.

Kakadu is op een kleine drie uur rijden van Darwin. De laatste twee uur daarvan zijn er geen huizen meer te zien. Enkel een dik groen woud met een lange rechte weg er dwars doorheen: Arnhem Highway. Bij de roofvogels beter gekend als Arnhem Snackbar, vanwege de vele roadkilled wallabies (een soort kleine kangeroe). We passeren Mary River Park, waar man die model stond voor Crocodile Dundee een veeboerderij had. Veel van de bomen links en rechts zijn verkoold. We passeren zelfs enkele kleinere bosbranden. De aboriginals (hier vooral de indiginous people genoemd) die deze parken bezitten en managen, steken die branden zelf aan om de vegetatie te beheren. Dat doen ze al duizenden jaren.

P1060254 kakadu_road kakadu_jabir001

Yihaa, we komen aan op de camping en zetten voor de eerste maal onze tent op. Ons huis voor de volgende zeven maanden. Wanneer we bij ondergaande zon de nodige afkoelende duik in het zwembad nemen, scheert er een vlucht vleermuizen boven ons hoofd. Prachtig.

kakadu_camping_warning kakadu_waterbuffel

Kamperen, plezier voor de hele familie!

Dieren houden van hun privacy

’s Ochtends rijden we in het park naar Ubirr, een site met veel rock art: duizenden jaren oude tekeningen op rotsen. Verhalen die de ene groep rondtrekkende aboriginals achterlieten voor de volgende. Het ziet er fantastisch uit. En dat geldt minstens evenzeer voor het uitzicht van bovenop de rotsen: je kijkt uit over een enorm uitgestrekt paradijslijk landschap.

kakadu_jabir02 kakadu_jabir_rockart
kakadu_rainbowserpent

Ook de Rainbow Serpent, een zeer belangrijk personage in de Aboriginal cultuur, heeft het niet begrepen op verwende krijsende kinderen.

Vlakbij is er een kleine wandeling, waar we helemaal alleen zijn, doorheen het dichte bos. Halverwege kijken we omhoog vanwege een luid gekruis en getsjirp. In de bomen vlak boven ons hangen honderden en honderden vleermuizen te slapen. Iets verderop, aan een rivierovergang, drijven een vijftal krokodillen. We kunnen van redelijk dichtbij zien hoe ze vissen vangen en eten. Er staan weliswaar overal waarschuwingen. Maar geen afsluitingen of hekken. Je kan er zo dichtbij gaan als je zelf wil.

kakadu_vleermuizen kakadu_bats_detail kakadu_jabir07

Boom met vruchten?

Vruchten niet wakker maken, aub!

Vis, zeker op vrijdag!

6u45. In de ochtend. Zoals in ‘vroeg’. De mist trekt langzaam op, niet alleen in ons hoofd. Vanuit de roestvrij stalen rivierboot is het zicht over de einder fantastisch. Alle fauna komt tot leven in de opgaande zon. Nikki, de enthousiaste begeleidster van Yellow Water Cruises, stuurt de boot de billabong (een van de hoofdrivier afgesneden netwerk van kreken, zijrivieren en vijvers) op. En vraagt de handen binnen de boot te houden. Krokodillen. Véél krokodillen. Er zijn naar schatting 10.000 krokodillen in Kakadu. (Nerd fact: de rivieren in Kakadu heten allemaal “East Alligator River”, “South Alligator River”, etc. Maar er zijn helemaal geen alligators in dit land. Enkel krokodillen. Foutje uit 1820 van een Britse militair-avonturier die de rivieren in kaart had gebracht.)

kakadu_yellow_01b
De godfather van de crocs in dit deel van de billabong is de vijf meter lange Maxi. Een zoutwaterkrokodil en bijgevolg gevaarlijker dan de anderen. Afgelopen juni heeft hij een potentiële concurrent in zijn territorium gedood. Het gevecht duurde een volle dag. Vervolgens heeft ie een week lang met het lijk geparadeerd doorheen de rivieren. Om het tenslotte op te eten. Nochtans zijn crocs geen kannibalen. Hij wou gewoon een punt maken. Verhaal en foto’s van Nikki zijn opgepikt door internationale media (google gewoon “kakadu maxi crocky croc”). Maxi dus. Zwemt de hele tijd naast onze boot. Geruisloos. Vandaar Nikki’s begrijpelijke ‘omhoog met die handjes’-verzoek.

kakadu_yellow_05 kakadu_yellow_12
kakadu_yellow_11

Vogels, vogels, vogels: er zijn tientallen soorten te zien. De zwarthalsooievaar, de whistling duck, de zilverreiger,de comb-crested jacana (oftewel Jezus-vogel, omdat ie op het water loopt), de witbuikzeearend, de chestnut-backed button-quail, de Australische pelikaan, ... Mijn eigen typologie (kleine vogel, grote vogel, dikke gans) voelt plots wat voor verbetering vatbaar. Er zijn dan ook veel vogelliefhebbers mee met boot. Van het type dat een dik boek meezeulen met ALLE Australische vogels, en die elke vogelspot noteren in hun notaschrift, met tijdstip. Nu ja, een derde van alle vogelsoorten in Australië leeft in Kakadu.

kakadu_yellow_10 kakadu_yellow_04b

De boottocht voert langsheen verbrande bossen en grote velden. In de verte zijn kuddes wilde paarden te zien. Met grote vogels op hun rug. "Die vogels blijven daar echt lang zitten. Tot als die paarden op zebra's binnen lijken, als je begrijpt wat ik bedoel". We begrijpen het. De hitte wordt snel stevig, al is het nog steeds vroeg. Maar de kleuren zijn zeer intens. Een top-tocht, bij het mooiste wat we tot nu toe gedaan hebben.

Extra foto’s

kakadu_jabir_rockart.JPG
kakadu_jabir01.JPG
kakadu_jabir03.JPG
kakadu_jabir04.JPG
kakadu_jabir05.JPG
kakadu_jabir06.JPG
kakadu_nourlangie02.JPG
kakadu_nourlangie03.JPG
kakadu_nourlangie04.JPG
kakadu_rockart_dance.JPG